Egyéni terápiás beszélgetés

tetszik

Ez a terápiás beszélgetés, kizárólag kettőnk között zajlik.

Általában min. 10 alkalom, heti (ált.) egyszeri (1 óra) ülésekkel. Természetesen a probléma természetéhez, a Kliens igényeihez egyénre szabva. Ez az egyik legmélyebb, legalaposabb terápia, hiszen a beszélgetésekkel valóban a probléma gyökereit tárjuk fel. Általában persze az egészen kicsi gyerekkorban találjuk a hibát, mert 3 éves korig kellene elsősorban feltöltődnünk azzal az érzéssel, hogy szerethető vagyok, jó vagyok, helyem van a Világban, biztonságban vagyok, biztonságos a Világ. Ez legtöbbünkben valamennyire hibádzik és ezért viseljük nehezebben a kríziseket, az Élet nehézségeit, a veszteségeket, a változásokat.

Az integrál személetű egyéni terápiás beszélgetés során a terapeutával való szoros kapcsolat hivatott részben visszatölteni ezeket a lét-energiákat, különböző technikákkal fűszerezve:

 • részben az, hogy átbeszéljük a múltat és felnőtt ésszel átértelmezzük a történéseket (pl. hogy ne arra figyeljünk, hogy mit nem kaptunk meg, hanem arra, amit megkaptunk, hogy az életünket a szüleinknek köszönhetjük, de minden mást máshonnan is be tudunk szerezni, utólag megvédeni kicsi kori magunkat a veszélyektől, biztonságot adni neki, stb,.) (analitikus orientáltság)
 • NLP, Humanisztikus szemléletmód, autogén tréning, légzés technikákat.
 • a jelen megértése és a jövőkép kidolgozása a legfőbb vonulat. A múlt feldolgozása nem cél, csak az egyik eszköz! Csak éppen a múltban kialakított energiák határozzák meg a jelenünket és a jövőnket. A cél, ezek élhetővé, boldoggá tétele.

 

Az integrál szemléletről:

Ken Wilber a megalkotója.
Az integrál szemlélet egyszerre kelet és nyugat szintézise, tudomány és spiritualitás (vallás és misztika) szintézise, test és elme szintézise, egyén és társadalom szintézise. Az ember lelki és szellemi ismeretei mellett kitér az evolúció, a társadalom, a kultúra és az ökológia kérdéseire. Integrálja az ősi évezredes bölcseleti tudást a modern tudomány ismereteivel. Az integrált rendszer hátterében több száz – az előbb említett – rendszer és sok ezer szakirodalom módszeres és szisztematikus összevetése áll.  Az így kapott teljes spektrumú emberképet alkalmazza az élet minden területére, úgymint a gyógyítás, az orvoslás, a pszichoterápia, a coaching, a közgazdaságtan, az üzleti élet, a jog, az ökológia, a politika és a művészet területeire.

Gondolkodásunk, érzelmeink, viselkedésünk nehézségeiben rengeteg fajta szakember tud segíteni. Kérdés, hogy mikor kihez érdemes fordulni?Forrás: tiszta-kommunikacio.huLegtöbb esetben a baráti, hozzátartozói támasz elegendő lehet egy lelki probléma oldására. A tanács azonban egy idő után nem hat, a hozzátartozók és a barátok terhelhetősége véges, az empátiás beállítódást hosszú távon reális kapcsolat nem bírja el.A kineziológusok, családállítók, természetgyógyászok, homeopaták, tudatalatti detektívek, life coachok, business coachok, önismereti trénerek, pszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták és még “ki tudja, hogy mik?” dzsungelében bizony nem egyszerű utat találni, ha lelki problémánkra keresünk enyhülést.

Akik valamilyen módon szembesülnek ezzel a kérdéssel, ritkán vannak teljesen tisztában azzal, kitől mit várhatnak, mire számíthatnak. Azt jóval egyszerűbb tudni, hogy mikor forduljunk belgyógyászhoz, sebészhez, asztrológushoz – nehezebb azonban pontos képet kapni azokról, akik a “PszichoBusiness” dzsungelében tevékenykednek.

Egyáltalán mi az, hogy terápia?

A lelki élet és annak problémái évszázadokig az egyházakban, vallásokban kaptak teret. A tudományos-orvosi tevékenységi körbe a hipnózis emelte be a pszichés zavarokkal való foglalkozást, lásd például Mesmer, Charcot, vagy Freud munkásságát. Freud pszichoanalitikus elmélete és a szabad asszociáció gyakorlata forradalmi hatással volt a lelki gyógyításra.

Freud halála óta eltelt 77 évben a pszichoterápia maga is olyan lett ebben a dzsungelben, mint egy hatalmas tölgyfa. Törzse megvastagodott, számos ága, al-ága fejlődött és erősödött. Olyan új irányzatok jöttek létre, mint a Jung analízise, Adler individuálpszichológiája, Frankl egzisztenciál-analízise, Berne tranzakcióanalízise, Rogers személyközpontú pszichoterápiája, vagy a Foulkes nevével fémjelezhető csoportanalízis. Itthon többek között Ferenczi Sándor, Bálint Mihály, Hermann Imre váltak nemzetközi hírűvé tevékenységükkel.

 


Pszichoterápia fája és ágai

Az összes pszichoterápiás irányzat elfogadott gyógyító eljárás, amely három közös sztenderddel rendelkezik:

 • technikai (elméleti kerete és technikái vannak),
 • tudományos (hatékonysága bizonyítható) és
 • etikai (összhangban van az orvosi etikával).

A három alapelvvel alátámasztott terápiás üléseken keresztül alakul ki a terápiás folyamat, amelynek lényege, eszköze és tárgya a kapcsolat.

Miért ilyen lényeges a kapcsolat?

A személyiség, az én, az indentitás számtalan interakció során a családban és a kortársakkal alakul ki. Ezek a kapcsolatok formálják a pszichés struktúrákat és a közöttük lévő határokat. A pszichoterápia lényege, hogy képes a pszichés struktúrák elérésére és azokban változás létrehozására. Ennek a változásnak lényeges eleme, hogy a pszichés struktúrába alakult interperszonális kapcsolati minták a terápiás kapcsolatban ismét aktivizálódjanak. Az ehhez szükséges pszichés oldódást, mozgást, regressziót különböző pszichoterápiák különböző módokon érik el.

A terapeuta és a páciens között kölcsönös érzelmi elköteleződés jön létre a páciens változásának céljával. Intim kapcsolat, amely gyakran válik a páciens legfontosabb kapcsolatainak egyikévé, ugyanakkor ha jól működik, akkor végezetül feleslegessé teszi önmagát. Az interperszonális erőtérben való jelenlét jelentős érzelmi bevonódással jár, és működéséhez kapcsolati összeillés szükséges.

A pszichoterápia célja a “gyógyulás”, ami persze nem ilyen egyszerű, ha megnézzük, hogy ki szerint mi a baj, mit jelent a gyógyulás, miben mérik, vagy mik lesznek a következményei. A probléma, amivel pszichoterápiához fordulnak az érintettek lehet szomatikus (ájulásérzet, szívdobogás), érzelmi (veszekedős lettem, szorongok), viselkedéses (nem tudok szakítani, értelmetlen az életem), de leggyakrabban nehezen megragadható komplex nehézség, ami az egész életet behálózza.

A pszichoterápia a fejünkben gyakran egyéni terápiaként van jelen, de ugyanilyen hatékony lehet a pár-, család-, csoportterápia, vagy komplett terápiás rezsim is.

Mikor kihez forduljunk?

Amikor a baráti tanács és támogatás már nem elegendő, egy coach segítsége elegendő lehet a felmerülő lelki (viselkedésbeli, gondolati, érzelmi) nehézségek megoldására. Ha azonban az alábbi problémák merülnek fel, a terápia lehet a jó választás. Ha ilyesmit tapasztal, a coach küldje tovább kliensét terápiába:

 • depresszió,
 • szerhasználat,
 • érzelmi vagy fizikai abúzus,
 • szorongás,
 • személyiségzavar,
 • kapcsolati problémák,
 • folyamatosan visszatérő ördögi körök bizonyos szituációkban,
 • öngyilkossági gondolatok,
 • a kliens nem fejlődik,
 • a kliensnek erős negatív vagy pozitív érzelmei támadnak a coach iránt, ami miatt nehézzé válik a közös munka.